Barion Pixel

Önbizalom növelés – Volt, hogy megszólalni sem mertem, annyira nem volt önbizalmam. Hogyan változtattam meg?

Az alábbi cikkben az én történetem olvashatod. Út az önbizalom felé és egy tudományos módszer, ami VALÓBAN segít neked is.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Nem mertem bekopogni a főnököm irodájába. Féltem és kishitű voltam. Szólni, hogy ez nekem már nem jó? Kiállni magamért és megmondani, hogy túl sok feladatot kaptam, vagy hogy igazságtalanul vonták meg a jutalmam?

Kizárt dolog. Pedig belül forrongtam. „Ez nem fair, én ennél jobb vagyok”, gondoltam. De annak nagyobb volt a veszélye, hogyha elmondom, hogy nem értek egyet, akkor még kevesebben fognak szeretni. És azt nem akartam megkockáztatni, mert nagyon meg akartam felelni másoknak. Jobbnak láttam csendben maradni.

Ezt tanultam otthon. Hogy nem vagyok elég jó.

Anyukámmal (akit nagyon szeretek) még ma is vannak beszélgetéseim, amikor kicsúszik a száján az, hogy „Hát még nem vitted semmire”. Csupán azért mert nincs még családom és nem tudtam még magamnak olyan erős egzisztenciát teremteni. Az, hogy írtam egy könyvet, az semmi…

Nos, önbizalom téma. Mindannyiunkat érint valahogy. 

  • Talán szoktad magad úgy érezni a munkahelyeden, hogy inkább csendben maradsz, magadban forrongsz, annak ellenére, hogy zavar a túlóra, hogy más helyett végzed a munkát, vagy hogy nem vagy megbecsülve. De nem érzed magadban az erőt, hogy kifejezd nemtetszésed.
  • Lehet, hogy alul maradsz a pároddal való vitákban, csupán azért, mert jobb ráhagyni, és ugyan egyre nagyobb benned a feszkó, de legalább van, aki szeret (még ha néha bánt is), aki melletted van, főleg ilyen „magányos”, nehéz időkben.
  • Előfordulhat, hogy annyira vágyod, hogy elfogadjanak a barátaid, hogy olyan dolgokat mondasz vagy teszel, amivel valójában nem értesz egyet, de nem vagy elég bátor, hogy önmagad lehess.
  • Talán félsz belevágni új dolgokba, elmenni új társaságokba, kipróbálni új hobbikat.  Így legalább nem szembesülsz azzal, hogy lehet, hogy nem fognak befogadni, kedvelni.
  • Nem beszélve arról, amikor a külsőddel kapcsolatos problémáid miatt érzed azt, hogy nem vagy elég jó, szép, szerethető.

„Nem vagyok elég jó”

 „Ez nekem nem fog menni” 

„Sokat akar a szarka” 

„Ne szólj szám, nem fáj fejem”

Több száz szófordulat, közmondás, hiedelem van, amivel lenyomod az önbizalmad, sokszor észrevétlenül. Ezt tudattalanul teszed. Aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy végtelenül boldogtalannak, magányosnak és erőtlennek érzed magad.

A jó hírem, hogy van ebből kiút.

Tudod az önbizalom nem olyan, amit tálcán kínálnak, és nem is egy állandó dolog. Nem olyan amit, ha egyszer megszerzel, akkor mindig rendíthetetlenül meglesz.

Ha bárki ezt ígéri neked, kérlek nekem is add meg a számát, hogy befizessek hozzá ☺

Viszont rengeteg dolgot tehetsz, hogy erős önbizalmat teremts magadnak. Számtalan gyakorlat van, ami beválik, a lényeg, hogy teszel-e érte. Teszel-e magadért?

És nem kell nagy dolgokra gondolni. Napi 10-15 perces ráfordított idővel erősítheted önmagad. 

És hidd el, megéri. 

Miért? Mert azt látod majd, hogy az élet váratlan helyzeteire is egyre jobban reagálsz. Egyre könnyebben alkalmazkodsz bizonytalan környezethez, és azt veszed észre, hogy végre nem csak rossz dolgok történnek veled. Ellenkezőleg. Végre te irányítod az életedet és képes vagy sikereket elérni. Egyre kiegyensúlyozottabbnak érzed magad és kevésbé félsz, hogy mit hoz a jövő. Egyszerűen jól érzed magad a bőrödben. 

Niki például ezt a visszajelzést adta a gyakorlatok megismerése után:

„Dominak és a gyakorlatoknak köszönhetően egy teljesen új dimenzióba csöppentem. Más szemszögből kezdtem el szemlélni a világot és minden egyes napi gyakorlat feladat elvégzése után egyre kiegyensúlyozottabbnak, motiváltabbnak, magabiztosabbnak éreztem magam. Először a közvetlen környezetem, majd mások is szóvá tették és nem győztem a dicséreteket fogadni.”

Hogyan lesz ez számodra is elérhető?

1.lépés: Felismered, hogy nem érzed jól magad a bőrödben és szembe mersz nézni vele. Ha itt tartasz, már fél siker, hiszen ehhez nagy bátorság kell! Hidd el, sokan egy egész életet leélnek boldogtalanul, mert vagy lusták, vagy félnek bármin is változtatni.

2.lépés: Az erős önbizalom egy fontos lépése, hogy felfedezed magad. Egyre nagyobb önismeretre teszel szert. Megismered a nyomógombjaidat (mi bosszant fel, mi zavar), meglátod a kiemelkedő képességeidet, felismered milyen helyzetekben érzed igazán jól magad, és mely helyzetek okoznak kihívást. Itt csak megfigyelsz, tanulsz magadról. De önmagában már ez is erősíti az önbizalmad, mert minél könnyebben nézel szembe saját magaddal, annál könnyebben fogadod is el gyengeségeidet, és szereted meg erősségeidet.

3.lépés: Ha felfedezel valamit, ami nem tetszik, azon elkezdhetsz változtatni. Vagyis a tettek mezejére lépsz. Gyakorlatok, könyvek, tréningek, tanító videók, különböző módszerek segítségével. Ez a legizgalmasabb rész, új dolgokat ismersz meg és tanulsz, fejlesztesz magadon. Biztosíthatlak, amiben igazán változtatni akarsz, ahhoz megtalálod a megfelelő módszert.

4.lépés: Türelem és elfogadás. Ki gondolta volna ugye? ☺ Szóval, ahogy korábban is írtam, ez nem egy statikus dolog. Én például hosszú időt töltöttem azzal, hogy nőiségemet erősítsem, ebben már egészen jó vagyok. De nem mondom, hogy egy új helyzet, egy félresikerült randi vagy egy bántó komment nem bizonytalanít el. Viszont nagyon hamar visszabillenek az egyensúlyomba.

Ugyanígy igaz az is, hogy új élethelyzetek új kihívásokat hoznak, amikben még sosem jártál. Vagyis óhatatlan a kérdőjel benned, hogy vajon hogyan fogsz helytállni. Elég erős/jó/sikeres tudsz-e benne lenni. A jó hírem, hogy a más területeken megszerzett önbizalmad magabiztosságod ebben is segíteni fog. Képes leszel helytállni bárhol, hiszen ha korábban jól figyelted meg magad, akkor tisztában vagy azzal, hogy már rengeteg helyzetet megoldottál, számtalan eredményt elértél, ezernyi érték van benned. Vagyis erre is képes vagy.

Amikor elkezdtem a vállalkozásom, és megírtam az önbizalom fejlesztő könyvemet, akkor szembesültem azzal, hogy ezen a területen még mennyire nem érzem magam magabiztosnak. Az elején rettegtem attól, hogy negatív kommenteket kapok, elég jó-e amit és ahogyan mondtam. Volt olyan videó, amit vagy tízszer felvettem, hogy biztosan olyan legyen, amit kedvelnek majd az emberek. Mivel korábban alkalmazottként megtanultam magamért kiállni, párkapcsolatban, a családomban már merek teljesen önmagam lenni, így tudtam már, hogy képes vagyok itt is erősödni és van megoldás. Meg kellet ma tanítanom magamnak azt, hogy itt is lehetek önmagam.

Szóval így. Ez egy szüntelen játék. Figyelni magad, elfogadni, megszeretni, és ha kell változni.

Én egy módszert adok neked hozzá, a Pozitív Pszichológia tudományos megközelítésével és gyakorlataival.

Tarts velem! Lépj a tettek mezejére! Napi 10-15 perc magadra fordított idővel már jelentős eredményeket fogsz elérni rövid időn belül. Az egészben a legjobb, hogy nem kell egyedül végigcsinálnod, veled leszek!

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy elindulsz az önismeret és az önszeretet útján.

Az első fejezetet ajándékba adom

Olvastad már a könyvem első fejezetét? Ha nem, regisztrálj itt és máris küldöm e-mailben.

További tartalmak böngészése:

Blog

Tűrőképességünk határán? – 9 tiPP, ami segíthet

„Valószínűleg még nem vagyunk a határán. Még csak a közelében sem. És lehetne ennél sokkal rosszabb is a helyzet.” – mondja ezt az optimista énem.
De én sem vagyok mindig derűlátó. Mégis mit tehetünk, amikor azt érezzük ELÉG VOLT és azt akarjuk, hogy vége legyen, nyugalom legyen és újra lehessen kapcsolódni, megélni a szabadságot?

Hozzászólások