Barion Pixel

Önbecsülés napló – segít neked a jövő kihívásaiban

Honnan indult az én utam 2013-ban? Mi segített nekem megerősödni, szembenézni kudarcaimmal? Az Élhetsz máskéPP c. könyvemből idézek egy rövid részletet és hozok neked egy nagyon ütős gyakorlatot is

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

“2013-ban, amikor elkezdtem az önfejlesztésemmel, saját életem jobbá tételével foglalkozni, azt a döntést hoztam, hogy felelősséget vállalok az életemért. Nem akartam többé tehetetlen lenni, kezembe akartam venni az életem alakulását.

Az én történetem szerencsére nem óriási drámával kezdődik. Egy szeretetteljes családban nőttem fel. Sok mindent kaptam, végtelenül hálás vagyok a gyermekkoromért. Amikor barátaimmal beszélgettem a könyv kapcsán a gyerekkori nehézségeimről, akkor nem is értették, miről mesélek, hiszen nem látták rajtam a boldogtalanság jelét. Nem is voltam boldogtalan! Mindig is egy életvidám, elégedett lány voltam, nagyon hangos nevetéssel. Mégis mikor ráléptem a tudatosság útjára, felfedeztem a múltamban olyan eseményeket, mintákat, melyek negatív hatással voltak addigi életemre.

A leghangsúlyosabb, amit így utólag látok, hogy gondolkodásomat tekintve nem a „képes vagyok rá” attitűdöt kaptam a kezembe.

Inkább azt, hogy

  • „Nem vagyok elég jó.”
  • „Nem vagyok rá képes.”
  • „Az emberek rosszat akarnak nekem.”
  • „Ne bízzak meg az emberekben!”

Ne gondold, hogy én rögtön tudtam, hogy ezek a belső gondolatok okozták későbbi sikertelenségemet. Ezt ma már tudom, de korábban csak azt éreztem, hogy nem vagyok a helyemen. Túlságosan fontos volt, hogy másokban mindenáron pozitív benyomást keltsek. Egy-egy balul elsült szituáció után napokig tudtam rágódni azon, hogy vajon most mit gondolhatnak rólam. Túlságosan féltem attól, mi lesz, ha kilépek abból a kapcsolatból, amiben ugyan egyre kevésbé éreztem jól magam, de mégiscsak egy biztonságos, működő kapcsolat volt. Túlságosan lefárasztott az a maximalizmus, amit azért tettem, hogy szeressenek engem az emberek, az edzőim, a munkatársaim, a főnökeim.

 …

Hibáztathatnám a múltat emiatt, az lenne a könnyebb út. De inkább azt választottam, hogy hálával és szeretettel gondolok a gyerekkoromra. Úgy érzem, mindenem megvolt. Sokat nevettem, sokat játszottam, rengeteg jó dolgot tanultam. Teljes szívükből szerettek/szeretnek a szüleim, de nekik is voltak harcaik a saját múltjukkal, úgyhogy egy ilyen „csomagot” kaptam. Adták a legjobbat, amit tudtak.

Tengernyi példát látok arra, hogy mennyi külső körülményt vagyunk képesek hibáztatni, ahelyett, hogy kezünkbe vennénk életünket. Én a másik utat választottam. Segítséget kértem. Azért sem nagy drámával kezdődik a történetem, mert időben megláttam, mi nem stimmel életemben és voltam elég bátor szembenézni vele. Számtalan gyakorlatot, módszert kipróbáltam, 8 éve folyamatosan azon dolgozom, hogy ne egy megfelelési kényszeres, konfliktuskerülő lány legyek, hanem olyan valaki, aki 100%-ig tudja, hogy elég jó és képes bármire.”

Ezt a részt a könyvemből idézem, melynek címe Élhetsz máskéPP – tiPPek és gyakorlatok egy olyan élethez, amit élvezettel élhetsz (Várható megjelenés: 2020. szeptember vége)

Saját bőrömön tapasztaltam, valamint az ügyfeleim, barátaim példájából is tudom, mennyire fontos az erős, stabil önbizalom. Minden változás, fejlődés, továbblépés alapfeltétele, hogy tisztában legyél az értékeiddel, képességeiddel. Tudd, hogy egy kincs vagy! Tudd, hogy számtalan nehézségen túl vagy, képes vagy szembenézni bármivel.

Ebben akarok neked segíteni ezzel a gyakorlattal.

Neve: Önbecsülés napló

Mit fog neked adni a gyakorlat? Nagyobb lesz az önbizalmad, jobban fogod látni és értékelni a benned rejlő kincseket. Nyugodtabb leszel tőle, hiszen azáltal, hogy magadról pozitívan gondolkodsz, azt is egyre jobban be fogod magadnak bizonyítani, hogy bármit képes vagy megoldani. Így a jövő kihívásaitól is kevésbé fogsz félni.

Leírás: Minden napod végén válaszolj az alábbi kérdésekre, és írd is le egy füzetbe:
1) Valami, amit ma jól csináltam…
2) Ma jól éreztem magam akkor, amikor…
3) Büszke voltam ma arra, hogy…
4) Ma befejeztem/megoldottam/elértem azt, hogy…
5) Pozitív tapasztalatom volt ma… – val/vel
6) Amit ma másért tettem…

Gyakorlathoz szükséges idő: naponta 5-7 perc, amíg megválaszolod a kérdéseket.

Milyen hamar hoz változást? Amennyiben kitartóan, napi rendszerességgel csinálod a gyakorlatot, lelkiismeretesen válaszolsz a kérdésekre, akkor már 3-4 hét alatt testi és lelki szinten is érezhető változást fog eredményezni.

Megéri magadra szánni azt napi 5-7 percet?
 
A következő 2 héten minden szerdán tartok egy INGYENES 1 órás élő webinart, ahol számodra fontos és aktuális témákban hozom el a Pozitív Pszichológia tanításait.
Kattints a linkre, ahol regisztrálni tudsz a következő alkalomra: https://szantidominika.hu/regisztracio-webinarra/
 
TÉMA
Szeptember 16. 18:00 – 19:00 Elég jó vagy! Hogyan bizonyítsd be magadnak?
Ez a webinar abban segít neked, hogy
-elégedettebb legyél saját magaddal és az életeddel
-legyőzd félelmeidet és bátrabban vágj bele új dolgokba, kapcsolatokba
-megtanulj a kudarcaidra útjelzőként, segítségként tekinteni
-kikapcsolódj, feltöltődj
 
Szeretettel várlak!

Az első fejezetet ajándékba adom

Olvastad már a könyvem első fejezetét? Ha nem, regisztrálj itt és máris küldöm e-mailben.

További tartalmak böngészése:

Blog

Tűrőképességünk határán? – 9 tiPP, ami segíthet

„Valószínűleg még nem vagyunk a határán. Még csak a közelében sem. És lehetne ennél sokkal rosszabb is a helyzet.” – mondja ezt az optimista énem.
De én sem vagyok mindig derűlátó. Mégis mit tehetünk, amikor azt érezzük ELÉG VOLT és azt akarjuk, hogy vége legyen, nyugalom legyen és újra lehessen kapcsolódni, megélni a szabadságot?

Hozzászólások