Barion Pixel

Bizonytalanság, stressz… Kezelni kell vagy megelőzni?

Egyszer voltam segítő tréner egy stressz tréningen. A résztvevőktől érkező legtöbb kérdés arra irányult, hogy mit tegyenek akkor, amikor már felhúzták magukat. Hogyan kezeljék a dühöt például? Az a kérdés szinte senkiben sem merül fel, hogy mit tehetnek a megelőzésért. Nem beszélve arról, hogy ma olyan világban élünk, ahol a bizonytalanság is állandó stresszfaktor. Mit tehetünk? Erről írok ebben a posztomban.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Először hozok neked néhány fontos alap információt a stresszről.

Kétféle stresszt különböztethetünk meg.

Az egyik az úgynevezett eustressz, más néven pozitív stressz. Az eustressz javítja a teljesítményt, segít abban, hogy motiváltak, energikusak legyünk. Azonban ez csak tövid távon van jelen, még pont egészséges szintig. Ilyen például, amikor egy kihívásra, nagyobb teljesítményre készülsz és benned van a drukk. Vagy amikor előadóként emberek elé lépsz, ami mindig félelmetes bizonyos mértékben, ugyanakkor nagyon izgalmas (ezt gyakran megélem). Az is példa lehet, amikor pozitív irányba változik az életed, új munkahely, költözés vár rád, ami várakozással tölt el, de egyúttal van benne bizonytalanság faktor is.

Ezzel szemben a distressz egyfajta folyamatos feszültséget jelent, egy állandó fokozott érzelmi, mentális és testi állapotot. Amikor már szinte mindenben a veszélyt, fenyegetést látunk. Előfordul, hogy egy stresszhelyzet hosszú ideig húzódik, újra és újra visszatér, vagy több stresszhatás ér minket egyszerre, és ez meghaladja a teljesítőképességünket. Ami már sok és a testünk is jelez, hogy elég volt. Ez hosszú távon szorongást, mentális problémákat okozhat, csökkenti a teljesítményt és az immunrendszerünk védekező képességét.

A stressz önmagában nem rossz, de nem mindegy mekkora mértékben van jelen életünkben.

A stresszről rengeteg tudományos cikket, könyvet, kutatást találtok. Tőlem megszokott módon inkább arról írok, hogy a gyakorlatban mit tehetünk, hogy megelőzzük, elkerüljük.

Hogyan lehet ebben az állandóan változós és bizonytalan világban kevesebbet stresszelni és még jól is lenni (mind testileg mind lelkileg)?

Érdekesek vagyunk mi emberek, mert számtalan esetben nem teszünk a megelőzésért, inkább utólag igyekszünk orvosolni problémáinkat. Nem szedünk vitaminokat, pedig ismerjük, hogy mennyire tudja erősíteni testünk védekező rendszerét. Nem járunk sportolni, pedig világos számunkra a rendszeres testmozgás pozitív hatása szervezetünkre és mentális egészségünkre.

És nem foglalkozunk azzal, hogy saját magunkat feltöltsük érzelmileg, nem szentelünk elég időt pihenésre, kikapcsolódásra, pedig tudjuk, hogy a túlhajszoltság hova vezethet.

Amikor a telefonod alacsony töltöttségi szinten mutat, mit teszel? Töltőre dugod.

Magadról miért nem gondolkodsz így? Ha úgy vesszük, a tested is egy bio-gép, véges energiaszinttel.

Tudod, a világ nem lesz egyszerűbb. És valószínűleg kevésbé stresszes sem. Viszont egyre felgyorsultabb, egyre komplexebb, egyre változékonyabb igen. Te meg kapkodod a fejed, hogy lépést tarts.

Na ezért nagyon fontos elsősorban a stressz megelőzéssel foglalkoznod és a lehető legjobban felvértezned magad a váratlan helyzetek ellen.
Mit tehetsz?

Vitába szállni gondolataiddal

A világ működésén, felgyorsultságán, változékonyságán nem tudsz változtatni, viszont a hozzáállásodon igen. Megelőzés egyik lényeges eleme, hogy változtatsz a gondolkodásodon, az egyes helyzetekhez való viszonyulásodon. Hogy ne járasd folyton a katasztrófafilmeket a fejedben, ne állandóan azt keresd, hogy mi romolhat el, vagy milyen veszélyek fordulhatnak elő a jövőben. Nagyon elcsépelt mondatbak tűnik, hogy egyetlen állandó dolog a változás, de amíg ezt nem teszed be a fejedbe, addig nem leszel igazán küzdőképes, stressztűrő. Arra érdemes a gondolataidat terelni, hogy eddig is számtalan kihívással megküzdöttél, erre ezután is képes leszel, hozzon bármit is az élet. Ez nem megy egyik napról a másikra, de tudatos gyakorlással trenírozhatod magad.

Tudatosan figyelni a visszatöltődésre

Tudatosan fel kell tenned magad a töltőre, hogy amikor „használatba veszed magad”, amikor az élet dobja neked a kihívásokat, megpróbáltatásokat, amikor rohansz egyik helyről a másikra, zsonglőrködsz a feladatok között, akkor legyen miből energiát meríteni. Erre számos eszköz, módszer rendelkezésedre áll, kezdve a meditációtól, a sportoláson át egészen a hálanaplóig és egyéb gyakorlatokig. Én ezekben a gyakorlatokban vagyok nagyon otthon.

Szeretném, ha többet tudnál arról, mit tehetsz a megelőzésért, hogy erős, energikus, küzdőképes legyél. Olyan pofonegyszerű gyakorlatokat adok a kezedbe, amivel ha naponta 5-10 percet eltöltesz, akkor óriás lépéseket tehetsz stressztűrő képességed fejlesztéséért.

AJÁNDÉKba adom neked a könyvem első fejezetét. Ez a fejezet a könyvem legfontosabb fejezete. Több mint 60 oldalnyi értékes tanítást Ebben a fejezetben kiderül miből fejlődött ki a Pozitív Pszichológia, mint tudományág, és miért csak húsz éve ismert. Továbbá arról fogsz olvasni, hogy a pozitív érzések megélése milyen életbevágóan fontos a mindennapi energikusságod kialakításához, megőrzéséhez, valamint az immunrendszered erősítéséhez és az egészséges élet fenntartásához.

Kattints IDE és töltsd le a fejezetet ingyen!

Valamint kifejezetten ebben a témában további hasznos tanításokkal jövök a következő webinarjaim alkalmával.

A következő 3 héten minden szerdán tartok egy INGYENES 1 órás élő webinart, ahol számodra fontos és aktuális témákban hozom el a Pozitív Pszichológia tanításait.
Kattints a linkre, ahol regisztrálni tudsz a következő alkalomra: https://szantidominika.hu/regisztracio-webinarra/
TÉMA
Szeptember 9. 18:00 – 19:00 Magabiztosan a bizonytalanságban
Ez a webinar abban segít neked, hogy
-kudarcok, kihívások esetén is stabil tudj maradni
-könnyebben szembenézz a változással, a jövő akadályaival
-váratlan, elsőre kontrollálhatatlan helyzeteket is uralni tudj
-kikapcsolódj, feltöltődj
Szeretettel várlak!

Az első fejezetet ajándékba adom

Olvastad már a könyvem első fejezetét? Ha nem, regisztrálj itt és máris küldöm e-mailben.

További tartalmak böngészése:

Blog

Tűrőképességünk határán? – 9 tiPP, ami segíthet

„Valószínűleg még nem vagyunk a határán. Még csak a közelében sem. És lehetne ennél sokkal rosszabb is a helyzet.” – mondja ezt az optimista énem.
De én sem vagyok mindig derűlátó. Mégis mit tehetünk, amikor azt érezzük ELÉG VOLT és azt akarjuk, hogy vége legyen, nyugalom legyen és újra lehessen kapcsolódni, megélni a szabadságot?

Hozzászólások