Barion Pixel

PJA, mint versenyelőny – azaz az Önjáró Vállalkozás Edzőtábor a Pozitív Pszichológia szemüvegén keresztül

Azt gondolom, hogy az utóbbi 8 év folyamatos munka saját magamon, tudatosságom építése óriási segítség a vállalkozásom építésében. Amit egy ilyen programon hallok, igyekszem lefordítani a saját rendszeremre (már amit lehet), így könnyebb a megértés, tanulás. Ezt osztom meg most veletek, mit tudok összekapcsolni az ottani élményeim közül a Pozitív Pszichológiával. A sorok között fény derül arra is, honnan ered a cím és miért gondolom, hogy Pongor-Juhász Attilánál tanulni versenyelőny.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A történet ott kezdődik, hogy én nem akartam az Önjáró Vállalkozás Edzőtáborba menni. Vagyis akartam menni, de nem gondoltam, hogy elő tudom teremteni rá az anyagi forrást. Aztán elolvastam Dan Sullivan – Akard, amit akarsz c. könyvét, ami többek között arról (is) szól (legalábbis nekem ezt üzente), hogy a világban korlátlan mennyiségű anyagi forrás teremthető elő, csak igazán akarni kell és tenni érte.  

Megoldottam. Elmentem Pongor-Juhász Attilához tanulni. 3,5 napot töltöttem együtt 126 vállalkozótársammal, Attillával és FANTASZIKUS csapatával. Ahol mintha egy kasszasiker broadway színdarabban volnék, minden meg volt komponálva. És én voltam a főszereplő. Rólam szólt. (Remélem, mind a 126 társam ugyanígy élte meg, hogy ők voltak a főszerepben. 🙂 )

Azt gondolom, hogy az utóbbi 8 év folyamatos munka saját magamon, tudatosságom építése óriási segítség a vállalkozásom építésében. Amit egy ilyen programon hallok, igyekszem lefordítani a saját rendszeremre (már amit lehet), így könnyebb a megértés, tanulás. Ezt osztom meg most veletek, mit tudok összekapcsolni az ottani élményeim közül a Pozitív Pszichológiával.

Két célom van írásommal:

  1. Egyrészt megtámogatni Attila tanításait a PP elméleteivel, ami nekem is segíti a beépülést, illetve Attilát ismerő vállalkozó társaimnak még egy extra mankót adhat a miértek megértéséhez, cselekvéshez, megvalósításhoz.
  2. Másrészt élménybeszámolót adni Attila programjairól, tudásáról. Így őt eddig nem ismerő vállalkozó (vagy vállalkozni akaró) társaimnak is segítségére tudok lenni egy más megközelítés szerint (Attila tanításai mentén) rendszerbe szedett eszköztárral.
 
Szeretettel nektek az én “színdarabom”:
1. felvonás: MIT AKAROK

Számtalanszor hallom másoktól: „Nem azt csinálom, amit szeretnék, de nem tudom, hogyan tovább.”

Igen! Ez baromi nehéz. Első kihívás, hogy kitaláld, felismerd, megálmodd, hogy mit is akarsz valójában, miért születtél te erre a világra, mit tudsz adni az embereknek.

Ezt hogyan lehet kitalálni? Csomó könyv (ÉNmárka c. könyv), módszer (PP módszer a Jobcrafting – én ezzel segítek), coaching technika (például BrandM karriercoach vagy Karrierológia) elérhető. Szóval már csak te állsz annak az útjában, hogy valóban megismerd, miért és mitől élsz igazán.

Nos, ha már kitaláltad, mit AKARSZ, olyan igazán, megállíthatatlanul, akkor az első lépés pipa.

Képzeld, nagyon sokan még idáig sem jutnak el. Mert az az egész olyan, mint egy hurrikán, hogyha rájövök, mit is akarok, akkor „Jajj, minden megváltozik, és csomó mindent kell majd tenni azért, hogy meg is valósítsam. Huhh, de félelmetes… Végül is, jó ez, ami most van.”

Ha te már elindultál ebbe az irányba, gratulálok a bátorságodhoz!

Nekem ebben párom, Peti tágította ki a világot igazán. És mit ad Isten, ő is Attilánál tanult 🙂 Mikor mi találkoztunk, tartottam egy úton, csinálgattam a gyakorlataimat, elég jó önismerettel rendelkeztem, rengeteg értékemet ismertem és szerettem magam. Azt gondoltam a helyemen vagyok (régi cégben,ahol dolgoztam). Jó ez nekem. Még nem vagyok kész nagyobbat ugrani. Még tanulnom, tapasztalnom kell.

Petiben viszont azt láttam, hogy nagyban gondolkodik. Bármi elérhető! Bármennyi pénz, bármilyen élet, hivatás megvalósítható. Képes vagyok rá. Elég vagyok. Csak kezdjem el!

Amit a programtól kaptam:

Attila szerintem ezt vénásan nyomja belénk, hogy tényleg minden elképzelhető, elérhető, megteremthető. Sokszor olyan szűkösen gondolkodunk, kicsiben. (Legalábbis én hajlamos vagyok/voltam rá.) Pedig óóriási dolgokra vagyunk képesek és kötelességünk is ezt odaadni a világnak. Ez sokszor el is hangzik tőle. Igaza van.

Martin Seligman (Pozitív Pszichológia egyik atya) PERMA modelljének is ez az egyik eleme. A kiteljesedett, elégedett élet egyik kihagyhatatlan tényezője: Meaning, azaz értelem. Azt az életet élni, amire megszülettél.

Mi a te életed értelme? Mit tudsz adni a világnak? Miben vagy a legjobb? Vagy-e elég bátor azt az életet élni, amiben a legjobb tulajdonságaidat, képességeidet használhatod?

Te még keresed? Mit tehetsz?

Akár a fent felsorolt módszerek egyikével kezdd el felfedezni, mit AKARSZ igazán, égő vággyal??!!

2. felvonás: HIT ÖNMAGAMBAN

Aztán itt a következő. Az embereknek nincs hitük önmagukban. Fogalmuk sincs, hogy képesek-e megvalósítani álmaikat, vagy nagy dolgokat véghezvinni. Így inkább neki se állnak. Vagy engedik, hogy lebeszéljék őket családtagjaik, barátaik. Ne adj Isten mégis nekiállnak, azonban az első akadály esetén feladják.

Úgy írom ezt, mintha rám nem lenne ez olykor-olykor jellemző 🙂

Sikerülhet? Képes vagyok rá? Szerinted nekem mindig van hitem önmagamban? Egy frászt. Kérdezd csak meg Zita vagy Kriszta barátnőmet, hányszor teszem fel nekik a kérdést: „Képzeljétek jött egy megkeresés ebben és ebben a témában. Szerintetek én képes vagyok rá? Tartok már itt?”

Hál’ Isten helyeselni szoktak. Igyekszem a jó embereket megkérdezni. 🙂 Nem azokat, akik folyton csak azt látják, mi miért nem sikerülhet. Mert hallok olyat is. Persze nem ellenem irányulnak, a saját hiedelmeik, kishitűségük beszél az emberekből. Nem velem van a gond. De mégis olyan iiiiszonyatosan nehéz kitartani, amikor még azt is hallgatni kell, hogy le akarnak beszélni róla.

Amit a programtól kaptam:

Hit abban, hogy sikerülhet, hogy képes vagyok rá. Vagy ha nincs hitem, akkor kölcsönözzek olyanoktól, akiknek van. 🙂 Akik a támogató oldalon vannak és nem a „miért nem sikerülhet” lemezt fújják.

Bevallom őszintén, ez az egyik dolog, amit el akarok tanulni Attilától. Megkérdőjelezhetetlen a hite bennünk és abban, hogy képesek vagyunk rá. És ezt úgy tudja mondani, hogy tényleg el is hiszem.

Én is ezt akarom adni az embereknek.

Hiszen neked, aki értékes kincsként ott vagy a világban, olykor csak kicsit több hitre és önbizalomra van szükséged, semmi másra. 

Mit tehetsz te saját hitedért, önbizalmadért?

Reális önértékelés. Tudd, hogy tartasz valahol. Már rengeteg dolgot elértél, véghezvittél. Rengeteg erősséged van, szinte nap, mint nap bizonyítod magamnak, hogy képes vagy helytállni. Pont ennek a tudatosítását nem adjuk meg magunknak. Természetesnek vesszük a napi kis sikereinket vagy életünk eredményeit.

Mert mire jó egy büszkeség lista? Először is, ha rendszeresen vezeted, akkor azzal a küzdőképességedet fejleszted. A megküzdési (reziliencia) izmodat erősíted. Az élet nem lesz könnyebb. Életed számtalan eseményére nem lehetsz befolyással.  A kihívás jönni fog, az tuti. (magánéletedben, vállalkozásodban egyaránt) Azonban ha úgy tudsz szembenézni vele, hogy reálisan látod azt a rengeteg jóságot és képességet, ami benned van, akkor tudod, mi mindenre támaszkodhatsz.

Távol áll tőled a napi szintű listák gyártása? Úgy is felfoghatod ezt, mint egy piackutatás. Ahhoz, hogy működjön vállalkozásod, célszerű legalább az elején, de inkább folyamatosan piackutatásokat végezned. Most saját magad kutathatod. Érdemes 😉

Tehát ez a feladatod. Egy erős bázist építeni.

Mit mond erről a tudomány? A reális önértéktudat minden tanulás, fejlődés, változás alapfeltétele. Hogy tisztában legyünk azzal, hol tartunk, mennyi mindent véghezvittünk már életünkben és hol vannak fejlődési lehetőségeink.

R.E.Á.L.I.S.A.N.  látni. Jót és fejlesztendőt egyaránt.

3. felvonás: RÉS VAGY NYERESÉG

(A Pozitív Pszichológia nyelvén „Üss vagy fuss” vagy „Bővíts és építs” idegrendszeri minta. Cím ihletője: Dan Sullivan – A rés és a nyereség c. könyve)

Nos, mit mond még a tudomány?

Üss vagy fuss / Rés – A pszichológia, mint tudomány hosszú évtizedeken keresztül a beteg lélekkel foglalkozott. Arra összpontosított, hogy a pszichés problémákat, betegségeket gyógyítsa. Egyszerűbben fogalmazva a mínusz 5 vagy mínusz 3 állapotról, hogyan lehet nullára hozni az embereket. Könnyebb is volt ezt kutatni, hiszen a bennünk lévő negatív érzések azonnal testi szintű változást okoznak. Gyorsabban ver a szívünk, hevesebben vesszük a levegőt, vércukorszintünk megemelkedik, összehúzódnak izmaink, hogy ugrásra/futásra készen legyünk vagy tudjunk nagyot ütni.  Hosszú ideje tudjuk, hogy túlélésünk szempontjából, a testi-lelki épségünk megőrzése érdekében szükségünk is van a negatív érzésekre. Az undor megóv minket attól, hogy megegyünk valamit, ami számunkra ártalmas lehet. A frusztráció arra ösztönöz bennünket, hogy észrevegyük és korrigáljuk, ha valami nem jó. A fájdalom megóv minket, például attól, hogy a tűzhöz nyúljunk. A féltékenység, irigység arra késztethet minket, hogy küzdjünk, mi győzzünk, mi legyünk az elsők. Ez csak néhány példa. Mindenesetre nagyon világos élettani, pszichológiai és társas szerepe van a negatív érzéseknek. Jól kidolgozott tudományos háttere van, ismerjük biológiai szerepét. A negatív érzelmek intenzív testi változást okoznak, riadóztatnak, az itt és mostban való megküzdést, rövid távú túlélést segítik. 

„Az optimizmus evolúciósan nem nyerő.

Túlélésünk attól függött, mennyire voltunk képesek jól megjegyezni a negatív tapasztalatokat és így mennyire voltunk képesek ezekből előre következtetni. Így mi genetikailag azok leszármazottjai vagyunk, akik a legóvatosabbak, legkörültekintőbbek, “legparanoiásabbak” voltak.” (Dr. Márky Ádám – Mindfulness Consulting)

Ha nem lenne belénk kódolva, hogy a résbe kerülünk (vagyis negatív gondolataink és negatív érzéseink támadnak), akkor már nem élnénk. Ez működik automatában, és ez teljesen rendben van.

Mit tehetsz, hogy minél kevesebb időt tölts az üss vagy fuss állapotban?

  • Tudd, hogy így működsz és ez tök oké!
  • Vedd észre, ha a résben vagy!
  • A lehető legtöbb eszközzel tegyél azért, hogy előbb-utóbb kigyere belőle!

 

Bővíts és építs / Nyereség – A Pozitív Pszichológia a 2000-es évektől virágzik. Az áttörést az a pont adta, amikor rájöttek arra, hogy míg a negatív érzések intenzív testi változást okoznak, úgy a pozitív érzelmek esetében sokkal nagyobb az ingerküszöbünk. Ezért sokkal nagyobb mennyiségű pozitív érzelem szükséges ahhoz, hogy az testi szinten mérhető, tudományos vizsgálatokkal igazolható legyen. Prof. Barbara Fredrickson felfedezései bebizonyították, hogy mivel a negatív érzések sokkal intenzívebben hatnak testünkre, ahhoz, hogy ellensúlyozzunk 1 negatív érzést, minimum 3 pozitívat kell megélnünk (3-szor annyit, vagy 3-szor hosszabb ideig). A virágzáshoz pedig a 4:1 vagy 5:1 arány szükséges.  Amikor ezt felfedezték, robbanásszerűen nőttek meg a kísérleti számadatok arra vonatkozóan, hogy milyen fontos élettani szerepe van a pozitív érzelmeknek. Javul a szervezetünk oxigénellátása, nő az immunrendszer aktivitása, nagyobb a fájdalomtűrő képességünk, csökken a szívbetegségek kockázata. Mostanra két évtizedes, világszinten többszörösen megismételt kutatások bizonyítják ezt.

A pozitív érzelmeknek egyfajta kiegyensúlyozó, harmóniát, békét teremtő funkciója van. Segíti az együttélést, a társas kapcsolatokat, kinyitja az embert és konzerválja a testet. Tehát a pozitív érzelmek azok, amik a hosszútávú túlélést segítik. Ebből jön az erő, az energia, a vállalkozó szellem, kreativitás és a nyitottság, kapcsolódás embertársainkhoz.

Mit tehetsz azért, hogy a kihívások ellenére is erős maradj?

Itt kapcsolódik a PP ahhoz, amit Attila is tanít. Úgyhogy fogadj szépen szót! 😉 Ezért (is) feladatod például büszkeség és hála listákat gyártani minden egyes nap vagy szeretteiddel minőségi időt eltölteni, feltöltődni. Hogy ez a 4:1-es arány jelen legyen életedben, így egészséges, energikus maradj. Mi vállalkozók, talán fokozottabban érezzük saját bőrünkön a változó, komplex, bizonytalan világ történéseit.  (Vagy csak én élem meg így? 🙂 ) Csomó mindenre nem vagyunk befolyással, de arra lehetünk, hogy az érzelmi háztartásunk milyen. 

Ezt pedig ahhoz tudnám hasonlítani, mint a telefon vagy laptop töltő. Minden este feltesszük a kütyüjeinket tölteni, szinte sehova nem utazunk töltőkábel nélkül. Nekünk a pozitív érzés az energiaforrás. Ne felejtsük el magunkat is nap, mint nap feltölteni velük!

(A képzésen elhangzott Einstein állítása is, hogy egy negatív eseményt 11 embernek mesélünk el, míg egy pozitív élményünket csak 3-nak. 11:3. Ez is ebből ered. Testi szinten annyira erősen éljük meg a negatívat (amit másoknak elmondva ki akarunk “ventillálni” magunkból) és annyira jelentéktelennek a pozitívat.)

4. felvonás: TEHETETLENSÉG HELYETT CSELEKVŐKÉPESSÉG

Tudod, hogy a tudomány jelen állása szerint melyik a legrosszabb emberi érzés? Melyik hat a legkárosabban testi működésünkre, sejtjeinkre, immunrendszerünkre, ez által közérzetünkre, hangulatunkra? A TEHETETLENSÉG. Nem hiába szól Martin Seligman legnagyobb felfedezése a tanult tehetetlenségről.

Sokszor azt hisszük, hogy nincs kontrollunk az események felett, de sokkal több van, mint hinnénk.

Amit a programtól kaptam:

Az érzést, hogy teszek magamért, hogy haladok. Nagyot léptem erőre az által, hogy időt és pénzt fektettem saját magamba. Ismét érezhetem azt, hogy van remény, van tovább.

Te, aki kint vagy a világban és a vállalkozásodat építed:
Bizonyossággal tudod, jó úton vagy, mégis sokadszorra érzed magad sikertelennek? Akkor a kudarcok esetén is igyekezd magad arra emlékeztetni, hogy BÜSZKE LEHETSZ MAGADRA, HOGY CSINÁLOD! TE IRÁNYÍTOD AZ ÉLETED!

Tedd a dolgod, haladj, próbálj ki minden lehetséges utat! Képezd magad, használj ki minden lehetőséget! Mert azzal azt is megadod magadnak, hogy ÉREZHETED AZ IRÁNYÍTÁST. Te irányítod az életed a legjobb tudásod szerint.

Lehet, hogy úgy érzed, tyúklépésben, néha már-már úgy érzed, visszafele haladsz. Érezheted rosszul magad akkor is, amikor rossz döntéseket hozol. De nincs olyan, hogy rossz döntés. Az akkori információid szerint mindig a legjobb döntés hozod.

Cselekszel, változtatsz, alakítasz, kipróbálsz, tapasztalsz = HALADSZ. KEZEDBEN A KONTROLL.

Ettől máris icipicit jobban érezheted magad, ami meg erőt fog adni a cselekvéshez, továbblépéshez.

5. felvonás: TÁMOGATÓ KÖZÖSSÉG

A tehetetlenséghez is kapcsolódik az utolsó, amiről írni szeretnék. Ezt a gondolatomat a programon is kihangsúlyoztam. Képzeljétek, én a 3. nap estére eljutottam oda, hogy legszívesebben hazamentem volna. Egyszerűen azt éreztem, hogy annyira messze állok a megvalósítástól, annyi teendőm van, hogy fogalmam sincs, mihez kezdjek magammal. A tehetetlenségben toporogtam. Tudtam, hogy a résben (üss vagy fuss idegrendszeri mintában) vagyok és kerestem a kiutat. Szobatársammal, Kata barátnőmmel este pizsama-coachingot tartottunk 🙂 (Faix Kata –www.xecutease.hu) Az segített. A reggelinél pedig több emberrel is beszélgettem, tudatosan kerestem a támogató közeget, támogató szavakat, ötletek a megoldásra. Ki akartam hozni magam a tehetetlenségből.

Amit a programtól kaptam:

A közösséget. Iszonyúan fontos, kikkel vesszük körbe magunkat. Itt van segítség, lehet kérdezni. És együtt sokkal többek lehetünk.

Én ezt az attitűdöt ilyen átütően eddig csak az Attila programjain tapasztaltam. Hogy tényleg ott van a nyitott, befogadó, támogató közeg. Van számtalan ötlet, brainstorming, figyelem és rám szánt idő. Ez ajándék.

Mit tehetsz?

Fontos tudnod, itt is a kezedben a kontroll. Igenis eldöntheted, kikkel tartod rendszeresen a kapcsolatot. Add meg magadnak te is, hogy eljársz közösségekbe, segítséget kérsz, meghallgatsz más nézőpontokat és te is viszont támogatsz másokat! Win-win.

Ráadás: TUDÁS

Amit a programtól kaptam:

Önjáró vállalkozás építéséről mentünk tanulni és valóban zseniális vázat kaptunk a kezünkbe. Óriási érték, hogy úgy kezdhetem el vállalkozásom, hogy az első perctől kezdve biztos, átgondolt alapokra építem. Hálás vagyok érte!

Van egy Pozitív Pszichológia témájú könyv, melynek címe: Boldogság, mint versenyelőny. Ez után a “kasszasiker színdarab” után én ezt úgy fogalmaznám, PJA, mint versenyelőny 🙂

Finálé: +1 dolog, amit a programtól kaptam:

Hazajöttöm után Peti hagyta, hogy órákon keresztül áradozzak neki a hetemről. Szerencsés vagyok, hogy olyan társam van, aki tudja, mit élek át. Kértem, meséljen ő is, hogy van. De kedvesen csak annyit mondott, „Majd holnap, most örüljünk a te örömödnek”.

Persze nem hagytam 🙂 Kihúztam belőle, mi az aktuális kihívása, mit akar megoldani. És azonnal, instant megélhettem azt, amiről tanítok. 3,5 napig nemhogy 5:1 hanem 10:1 vagy inkább 100:1 arányban töltekeztem pozitív érzésekkel. Támogató közösségben, magamat építve teltek a napjaim, napról napra éreztem, hogy több és több vagyok, fejlődöm, haladok, elég vagyok, értékes vagyok.

A pozitív érzéseknek köszönhetően pedig úgy éreztem, végtelen kreativitásom van, az asszociációs képességem határtalan. A Peti kihívására már másnap reggel elkezdtünk ötletelni, számtalan megoldási javaslatom támadt és segítettem neki akciótervet készíteni. Hogy ő se érezze magát tehetetlenül.

Van segítség.

 

Ezek a gondolatok jutottak így hirtelen eszembe. 5 és fél A4-es oldalnyi “hirtelen” gondolat. 😀 😀

Lehet, hogy folytatásos darab lesz. A következő résznek is én leszek a főszereplője. Csak úgy, mint ti 😉

Gyertek ti is Pongor-Juhász Attilával tanulni!

PJA, mint versenyelőny.

Hálás vagyok, hogy részese lehettem!

*** Függöny le. Való életben való alkalmazás, megvalósítás produkciója következik 🙂 ***

Az első fejezetet ajándékba adom

Olvastad már a könyvem első fejezetét? Ha nem, regisztrálj itt és máris küldöm e-mailben.

További tartalmak böngészése:

Blog

Amikor azt érzed, nincs remény, nincs tovább

Ahogy a legutóbbi cikkemben írtam, a szakítás nem volt könnyű, de mégis azt érzem, jól vettem az akadályt.
Ez viszont rengeteg energiámat felemésztette. Észre sem vettem, hogy miközben tettem a dolgom, igyekeztem a legjobban átvészelni az az időszakot, nagyon elfáradtam benne.
Aztán jött az a bizonyos december 22. Amikor is kiderült, hogy a karácsonyi kampányaim sem úgy alakultak, ahogy szerettem volna.

Na, ekkor összetörtem. Azt éreztem, hogy ezt a helyzetet már nem tudom kezelni.

Blog

Szakítások, válságok – hogyan éld túl?

A 2020-as év sokunk számára hozott váratlan helyzeteket, nem várt nehézségeket.
Csak kapkodtuk a fejünket az életünk gyors és drasztikus megváltozásán. Aztán alkalmazkodtunk, ahogy tudtunk. Ebben és a következő blogcikkemben két olyan történetet mesélek el neked, ami eléggé próbára tett.

Hozzászólások