Barion Pixel

Mit gondolnak rólunk mások?

„Vajon most mit gondolnak rólam?” „Biztos azt hiszik, hogy ez tök hülye kérdés.” Két mondat, amit kihangosítok a fejemből. Elmesélek nektek két esetet, amit nem rég megéltem.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Legutóbb kiposztoltam egy szuper lehetőséget egy csoportba, aminek tagja vagyok. Ajándékba akartam adni egy szolgáltatásomat. Azt hittem, örülni fognak a lehetőségnek, ennek ellenére alig reagált valaki rá. Senki nem élt a lehetőséggel. Bevallom őszintén, az járt a fejemben, hogy micsoda lebőgés, még az ingyen sem kell belőlem.😒

Egy másik esetben azon rugóztam napokig, hogy egy kérdést hogyan fogalmazzak meg egy vállalkozói csoportban, hogy segítséget kapjak, de mégse az legyen a fejekben, hogy „micsoda hülye kérdés”. Többször át is fogalmaztam, hogy minél hozzáértőbbnek tűnjek. 🙈🙄

Te is túl sokat foglalkozol azzal, mit gondolnak rólad mások?

Mégis mit tehetünk?

Először is legyünk tisztába azzal, hogy a másoknak való megfelelés (is) valahol belénk van kódolva, hiszen közösségi embernek születtünk, együtt erősebbek vagyunk. Régen, ha kivetett minket a közösség, az a túlélésünket is veszélyeztette, úgyhogy nem csoda, hogy ennyire mélyen bennünk van ez az igény. Vágyjuk a szeretet, elfogadást.

Mindamellett annyit tehetünk, hogy erre tudatosak vagyunk és nyakon csípjük, ha ilyen gondolatok futnak a fejünkben, majd bebizonyítjuk magunknak az ellenkezőjét.

Amit én teszek ilyenkor:

  1. Igyekszem észrevenni, ha belepörgettem magam. Nem mindig megy könnyen, annyira automatikusan jönnek a negatív gondolatok.
  2. Elkezdem listázni, mit lehetne alternatív lehetőségként gondolni.

Az első példámon keresztül bemutatva: „Micsoda lebőgés, még az ingyen sem kell belőlem.” HELYETT

* Az általam ajánlott időpont pont nem alkalmas senkinek, ezért nem jelentkeztek.

* Elfoglaltak az emberek, csak átfutottak a poszton, de már rohantak is tovább anélkül, hogy reagáljanak.

* Most épp nem aktuális nekik az a szolgáltatás, amit felajánlottam, de az nem azt jeleni, hogy velem van gond.

 

A második példámon keresztül bemutatva: „Azt gondolják micsoda hülye kérdést tettem fel” HELYETT

* Igen, lehet, hogy valaki ezt gondolja, de biztosan nem mindenki.

* Lehet valaki még örül is, hogy segíthet egy ilyen kérdésben.

* Biztos más is jár ugyanilyen cipőben, csak lehet, nem meri feltenni ezt a kérdést, neki pont segítek ezzel.

Ezen kívül még számtalan opció lehet. És ezek a gondolatok sem az igazság, csak azt tanítom magamnak, hogy mást is lehet gondolni, mint rögtön csak a negatívat. 

(Mindemellett azt is igyekszem magamnak elmondani, hogy végül is mindegy, mit gondolnak rólam. Én teszem a dolgom a legjobb tudásom szerint, hogy sikeres legyen a vállalkozásom.)

FONTOS! Nem az a cél, hogy mindig mindent rózsaszínben lássunk! Lehet, hogy az adott helyzet, gondolat tanít nekünk, mutat nekünk valamit, amiben változtatnunk kell.

Viszont sokkal többször játszunk le a fejünkben katasztrófafilmeket, mint ahogy valódi „katasztrófák” történnek.

Feladatunk odafigyelni az ilyen gondolatainkra. Már csak azért is, mert ha a negatív gondolatokat futtatjuk a fejünkben, az frusztrációt, szorongást, félelmet okoz bennünk. Azt eredményez(het)i, hogy legközelebb még bátortalanabbak leszünk, kevésbé kreatívak, még kevésbé merünk majd kilépni a komfort zónánkból.

A gondolatokból, hiedelmekből automatikusan jönnek érzéseink. Érzelmeik vezérelve pedig cselekszünk. Így működünk mi, emberek. Ahol bele tudunk nyúlni a folyamatba, azok a gondolatok. Ezért nagyon nem mindegy, mit hogyan címkézünk. Érdemes nyakon csípni gondolatainkat, belső monológunkat és REÁLISAN látni az egyes helyzeteket.

☝️Ez nem a pozitív gondolkodás! Hanem a reális.☝️

Az első fejezetet ajándékba adom

Olvastad már a könyvem első fejezetét? Ha nem, regisztrálj itt és máris küldöm e-mailben.

További tartalmak böngészése:

Blog

Tűrőképességünk határán? – 9 tiPP, ami segíthet

„Valószínűleg még nem vagyunk a határán. Még csak a közelében sem. És lehetne ennél sokkal rosszabb is a helyzet.” – mondja ezt az optimista énem.
De én sem vagyok mindig derűlátó. Mégis mit tehetünk, amikor azt érezzük ELÉG VOLT és azt akarjuk, hogy vége legyen, nyugalom legyen és újra lehessen kapcsolódni, megélni a szabadságot?

Hozzászólások