Barion Pixel

Konkurencia, versengés VS. Együttműködés

„Ő már hol tart hozzám képest és mennyivel jobb nálam.” vagy „Na, nála tuti jobb vagyok, aztán mégis mennyien követik.” hangzottak el a fejemben ezek a gondolatok, amikor a konkurenciát vizsgáltam vállalkozásom indítása elején. Nem vagyok büszke ezekre a gondolatokra, főleg azokra, amivel gondolatban másokat húztam le, hogy magamat erősebbnek hihessem.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Nézegettem a hasonló témájú programokat tartó trénereket, coachokat és irigykedtem. Én még csak épphogy elkezdtem a saját vállalkozásom, az önbizalmam ebben az új szerepben még elég törékeny volt. Könnyen le tudtam nyomni magam, hogy nem vagyok elég.

Küzdöttem azért, hogy nevem legyen, munkám legyen, rendben legyek anyagilag. (Konkrétan attól is féltem, hogy vállalkozói csoportokba beírjak, mert mit szólnak, ha hülyeséget írok, akkor még lejjebb kerülök.) Tehát az „Üss vagy fuss” megküzdési állapotban voltam, fényévekre attól, hogy nyitott, támogató, kooperatív legyek.

Mert mi kell ezekhez?

Első és legfontosabb, hogy tudjam az értékem és azt, hogy van helyem a világban (és a piacon). Az a bizonyosság, hogy amit csinálok az érték, és előbb vagy utóbb megtérül a befektetett energia. Ez az érzés nekem nem jött magától, be kellett magamnak bizonyítani.

Sokat mesélek nektek arról, mennyire fontos, hogy reálisan lássuk önmagunkat. Lássuk a fejlesztendő területeinket, de az is tisztán meglegyen, hogy mekkora érték van bennünk. Ezért csinálom minden reggel a büszkeséglistámat, vagy éppen heti szinten átgondolva, hogy mennyi mindennel jutottam előrébb vállalkozásomban.

A második pedig az, hogy tudatosan tettem azért, hogy megfelelő mennyiségű pozitív érzés legyen jelen életemben és ellensúlyozni tudja azokat a negatív gondolatokat. érzéseket, amik a vállalkozásindítás miatt, vagy éppen egyéb szerencsétlen életesemény miatt bennem voltak.

Igyekeztem áttenni magam az „Építs és bővíts” állapotba (Barbara Fredrickson – Broaden and build, többek között erről tanítok az 1. workshop napomon melynek címe: Hogyan alakítsd ki végtelen belső energiaforrásod? – azaz a pozitív érzelmek meghatározó szerepe életünkben. 2020.02.08 szombat – klikk ide, ha többet szeretnél tudni).

Barbara közel két évtizedes kutatásai mára bebizonyították, hogy amikor megfelelő mennyiségű pozitív érzést tudunk megélni, akkor amellett, hogy erre a testünk is nyugodt szívveréssel, nyugodt légzéssel, magas immunaktivitással reagál, a gondolkodásunk is megváltozik. Az „ÉN központú”, megküzdeni akaró állapotból, egy „MI központú”, kiegyensúlyozott, nyitott, koopearatív állapotba kapcsol.

Igazán szerencsés vagyok, hogy birtoklom ezt a tudást és észbe kaptam, amikor negatív gondolataim támadtak. Szarul éreztem magam, hogy irigykedve nézem a konkurenciát, nem fért bele a magamról alkotott képbe, hiszen én olyan támogató és elfogadó vagyok. Aztán hamar rájöttem, hogy most éppen a „túlélésemért” küzdök, hogy legyen elég munkám, bevételem. (Túlzónak tűnhet a túlélés szót használni úgy, hogy egyébként sok mindenem megvan. Igen ezt én is tudom, de az agyamnak nem tudtam megmagyarázni, hogy minden rendben van és lesz is.)

Talán valahol normális is egy egészséges aggódás és kétely egy éppen induló vállalkozás kezdetén. De tenni akartam azért, hogy megerősödjek és újra koopearatívan tudjak gondolkodni. Nem csak azért, hogy újra azt hihessem magamról, hogy én milyen jóságos és támogató vagyok 🙂 Hanem azért is, mert tudom, hogy egészségem, küzdőképességem, magas energiaszintem szempontjából az „Építs és bővíts” állapot visz előre. Az a nagyon zseniális a Pozitív Pszichológia kutatásaiban, hogy bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy ebben az állapotban jobban tudunk másokra figyelni, nyitottabbá válunk, sőt az asszociációs képességünk is kiszélesedik, több lehetőséget veszünk észre a világban. Vagyis rengeteg nyerek általa. Amellett hogy együttműködőbb tudok lenni, még kreatívabb ötleteim is támadnak, észre tudom venni azt a rengeteg kínálkozó lehetőséget, amire a negatív állapotban nem vagyok képes.

Nagy meló volt, de azt hiszem, újra ebben vagyok. Honnan tudom?

1) A konkurencia szót kitöröltem a szótáramból és előttem járó vállalkozóktól eltanultam egy jobbat: PÁLYATÁRS.

2) Elhatároztam, hogy az egyik ilyen pályatársamat meg fogom kérdezni, hogy ő hogyan építette fel azt, amit elért, ráadásul egy olyan valakit, akinek korábban nem ismertem el eléggé munkáját.

3) A minap beírtam egy vállalkozói csoportba segítséget kérni, és már csak picit aggódtam azon, hogy vajon hülye kérdés-e. Ez is haladás 🙂

4) Egyre többször gondolkodom abban, hogy kivel lehetne együtt podcast adást, workshopot vagy előadást tartani.

Meggyőződésem, hogy együtt erősebben vagyunk. 

Ha hasonló érzéseid vannak akár vállalkozóként, akár életed egyéb területén, annyi a teendőd, hogy tudatosítod gondolataidat, érzéseidet, és idővel változtatsz rajtuk. Például a korábban említett két tiPPem segítségével: Tudatosan megerősíted önbizalmad és pozitív érzéseket teremtesz életedben.

Természetesen nem kell mindenkivel kooperálni, ebben is érdemes megtalálni az egészséges egyensúlyt. Azonban ez az ország jóval előrébb lehetne, ha nem mindannyian a saját gesztenyénket kapargatnánk ki, miközben fújunk a másikra.

Meggyőződésem, hogy korlátlan számú lehetőség áll rendelkezésünkre. MINDENKINEK VAN HELY A VILÁGBAN. Emlékeztesd magad arra, hogy a hosszan tartó egészségedet és boldogságodat igazán az együttműködő gondolkodás támogatja!

Az első fejezetet ajándékba adom

Olvastad már a könyvem első fejezetét? Ha nem, regisztrálj itt és máris küldöm e-mailben.

További tartalmak böngészése:

Blog

Tűrőképességünk határán? – 9 tiPP, ami segíthet

„Valószínűleg még nem vagyunk a határán. Még csak a közelében sem. És lehetne ennél sokkal rosszabb is a helyzet.” – mondja ezt az optimista énem.
De én sem vagyok mindig derűlátó. Mégis mit tehetünk, amikor azt érezzük ELÉG VOLT és azt akarjuk, hogy vége legyen, nyugalom legyen és újra lehessen kapcsolódni, megélni a szabadságot?

Hozzászólások