3+1 pozitív érzés karácsonyi ajándékba

Advent. Meghittség. Kézzel készített koszorú, mézeskalácssütés, kézzel készített ajándékok. Ez nálatok is mind megvan ugye? :) Vagy hogy megy ez a mai világban?

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Nincs könnyű dolgunk. Pont a napokban fakadtam ki Petinek azzal kapcsolatban, hogy úgy érzem, elsodor minket a rengeteg feladat. Nincs időnk arra sem, hogy legalább egy hétvégi napot vagy egy spontán programot összehozzunk. Nem panaszkodom, mert a sok teendő jót jelent, mindketten építünk valamit, ami számunkra fontos. Csak magát a jelenséget ismertetem, hogy milyen az, amikor ilyen-olyan okból kifolyólag csak tódul a sok feladat. Ebben megtalálni a harmóniát és feltöltődést, nem egyszerű. Valószínű, ezt nem szükséges nektek bemutatom.

Arra gondoltam, hogy a karácsony közeledtére való tekintettel írok arról, hogy érhetjük el azt, hogy az örömteli időszakot ne rohanással és aggódással töltsük meg, hanem egymásra figyelve, szeretteinkkel közös pillanatokat megosztva.

Miért tartom ezt fontosnak? Régen a közösségekben az adventi időszak valódi várakozással telt. A családok, közösségek összejöttek, együtt elkészítették az adventi koszorút, énekeltek, imádkoztak, a gyermekek számára kézzel készült az adventi kalendár, kézzel készültek a karácsonyi ajándékok. Ott voltak a rítusok, amik megteremtették a meghittséget, az egymáshoz való kapcsolódást. 4 héten keresztül készítették a lelküket, jelen volt a várakozás, kíváncsiság, egymásról való gondolkodás vagy akár a büszkeség családjukra. Folyamatosan átélték a testüket, lelküket egészségben tartó pozitív érzéseket.

Ma már mindent instant megkapunk, a koszorút, ajándékokat, sokszor még a vacsora asztalra kerülő ételeket is így szerezzük be. Mint mindennek, természetesen a mai világnak és lehetőségeknek is vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Viszont ha a mindennapi szokások nem biztosítják a megfelelő mennyiségű pozitív érzést életünkben, akkor azért nekünk kell tennünk. És nem csak az adventi időszakban, de talán ez az időszak alkalmas arra, hogy tudatosabbak legyünk és figyeljünk erre.

No de érzést adni ajándékba? Igen! Megmutatom hogyan.

És a jó hírem, hogy ez mindenkinek jó, aki adja és aki kapja. Sőt, annyira feltöltőek ezek az érzések, hogy kedvesség, odafigyelés, nyitottság formájában még tovább is „ajándékozzunk”, úgyhogy az egész világnak jó. Huhh ez nagyon jóságosan hangzott. 🙂 De valóban ez történik és ilyen picit lépések kellenek egy békésebb, szeretetteljesebb világ felé.

Sokat írok a pozitív érzések fontosságáról, és nem győzök elég hálás lenni Barbara Fredricksonnak, a pozitív érzések világhírű kutatójának. (Barbarát ma korunk 15 legbefolyásosabb pszichológusa között tartják számon a világon.) Felismert és meghatározott 9+1 pozitív érzést, melyek élettani mintázatuk alapján egészen pontosan felismerhetők és megkülönböztethetők egymástól. Más hormonok vannak jelen testünkben, más az izmaink tónusa, más a légzés frekvenciája, a szívműködés ritmusa.

Lényegében kezünkbe adta a receptet, hogy mi kell a boldogsághoz. A podcast adásomban is meséltem nektek erről. A boldogság félre van értelmezve, ami még nehezebbé teszi, hogy megtaláljuk a helyünket és „boldogságunkat” a világban. Érezhetjük úgy, hogy túl nagy az elvárás. Boldognak KELL lennem…

Inkább könnyebb úton fogjunk hozzá a boldogsághoz! Éljük meg gyakrabban az öröm, hála és derű érzését.

Íme, tehát a 3+1 érzés, amit választottam:
Öröm: Ragyogó szem, sugárzó mosoly. Egy meglepetésre vagy jó hírre való reakciónk. Általa játékossá válunk, segíti kreativitásunkat és jobban hozzáférünk erőforrásainkhoz.
Tipp: 
  • Alakíts ki szokást a családodban! Este, mikor leültök vacsorázni, osszatok meg egymással egy-egy gondolatot, amely örömmel töltött el benneteket aznap! Legyen ez a közös rituálétok.
  • De azt is megteheted, hogy adományozol egy számodra fontos ügy javára. Érezni fogod hatását.

 

Hála: Amikor igazán belegondolsz abba, hogy mennyi apróság adatik meg az életedben, amit lehetséges, hogy természetesnek veszel, ennek ellenére mások számára koránt sem magától értetődő. Általa nyitottabbá, segítőkészebbé, szeretetteljessé válunk. Javulnak emberi kapcsolataink.
Tipp:
  • Nem rég hallottam egy fantasztikus alkalmazásról, 5 minute journal a neve. Minden nap felteszi neked reggel a kérdést, miért vagy hálás és milyen jó dolgok történtek aznap. Egyrészt aznap elgondolkozol, másrészt később vissza is nézheted.
  • De mondok egy érdekes gyakorlatot is. Hála levél: Gondolj egy személyre, akinek sokat köszönhetsz életedben. Írj neki egy szívhez szóló levelet (kézzel!), melyben megosztod vele, hogy hálás vagy neki és részletezed, hogy miért. Egyeztess egy találkozót az illetővel, de ne áruld el, mire készülsz. A találkozó alkalmával olvasd fel neki a levelet és személyesen is mondj köszönetet. Remek karácsonyi ajándék, nem kerül semmibe, ráadásul az egészségedre is jó hatással lesz.
Derű: Barbara szerint a derű kísérő érzelem, mivel gyakran jelentkezik más pozitív érzelemmel együtt, mint az öröm, vidámság, áhitat. A derű az elme kitárulkozásáról szól, amikor azt érezzük, szeretjük ezt az egészet, ami van. Ez annyira teljes, hogy ki akarjuk terjeszteni az egész életünkre.

Nekem ez egy csésze kávé egy nyugalmas vasárnap reggelen kellemes zenét hallgatva, vagy amikor reggel felkelek, mellettem még szuszog a párom, és elmerengek azon, milyen szép is az élet párosan.

Tipp:
  • A hétvégi lazulás része legyen az, hogy reggel pároddal összebújtok egy takaró alatt forró kávét vagy kakaót szürcsölve, gyerekekkel mesét nézve.
  • De a karácsonyi dalok is tudnak ilyen hangulatot eredményezni. (És Michael Bublé és Sia albumáért rajongok). Hallgasd kedvencedet, közben pedig öltöztesd karácsonyi öltözetbe otthonodat! A végén elégedetten huppanj le a kanapéra és csodáld meg, ami körülvesz.
+Szeretet: Egy érzés mindenekfelett, ami a leggyakrabban érzett pozitív érzés életünkben. A másokkal megélt kapcsolatainkon keresztül lényegében magában hordozhatja az összes többi 9 érzelmet is. Általa épül a bizalom, kötődés és szociális kapcsolatok.
Tipp:

Ez lehet egy szeretetteljes mosoly egy idegennel, egy támogató ölelés egy baráttal, vagy pár kedves szó, amit a szomszéddal váltasz a lépcsőházban, és természetesen a szerelmünkkel megosztott intim pillanatok. Ezek mind a pozitív rezonancia mikropillanatai. Most már egészséged szempontjából is gondolj a szeretetre úgy, mint életed esszenciális részére. Bátran mondd, mutasd ki! Kapcsolódj! Az neked is jó és embertársaidnak is.

Ideális esetben ezek az érzések nem csak karácsonykor vannak jelen életünkben. Azonban szokást építeni nem megy egyik napról a másikra. Ezért érdemes az adventi időszakban elkezdeni, amikor talán könnyebb megtalálni, tudatosítani.

Amit elkezdtünk, azt pedig folytassuk az ünnepek után is! Mert ez kell a boldogsághoz, hosszú távon harmonikus kapcsolatokhoz, egészséghez. Ilyen egyszerű.

Iratkozz fel a hasznos tartalmakért!

Értesülj a legfrissebb tartalmakról e-mailben!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

A Feliratkozom gomb megnyomásával nyilatkozom, hogy elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Nyilatkozatot!

További tartalmak böngészése:

Blog

“Az emberek nem döntenek a jövőjükről, hanem a szokásaikról döntenek, és az dönti el a jövőt.”

Most, hogy könyvet írok, elkezdtem átlapozni a naplómat és korábbi feljegyzéseimet. Szembe jöttek velem régi gondolataim, félelmeimet, problémáim.
Ezzel kapcsolatban támadt az az ötletem, hogy kifejtsem nektek, hogy a nagy változások nem egyik napról a másik napra történnek. Azokhoz valódi elhatározásra, cselekvés és kitartásra van szükség. Erről szól ez a posztom.

Hozzászólások