Ami zavar a Pozitív Pszichológiával kapcsolatban, és ami lelkesít

Olvastam nem rég egy cikket, mely a pozitív gondolkodást támadta. Rögtön „tollat ragadtam”, hogy leírjam, ami bennem van ezzel kapcsolatban. Íme, ami engem a Pozitív Pszichológiával kapcsolatban zavar, és ami miatt kötelességem a tudományág felfedezéseit tisztán és érthetően a kezetekbe adni.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Zavar…

  • Zavar az, hogy a Pozitív Pszichológia nevében benne van a pozitív szó. Félrevezető. Helyette inkább a reális szó kéne oda, mert nem arról szól ez a tudományág, hogy minden mindig rózsaszín.

  • Zavar az, hogy elterjedtek a „keep smiling” és „gondolkodj pozitívan” kampányszerű mondatok, amik valóban nagyon jól hangzanak, de nincs összhangban a reális élettel az, hogy el kell fojtanunk negatív érzelmeinket és folyton csak a jót kell látnunk mindenben.

  • Zavar, hogy amikor a PP-t említem az embereknek, akkor 90%-ban bólogatnak, mintha értenék, hogy pontosan mi is az. Amikor viszont rákérdezek, hogy tudják-e valóban, mi a PP, akkor inkább a pozitív gondolkodás jön szóba. Ismét.

  • Zavar, hogy sokan anélkül támadják ezt a tudományágat, hogy bárminek a mélyére ástak volna, vagy értenék, hogy pontosan miről is szól ez.

  • Zavar az, hogy elhitetik velünk, hogy a boldogságot és sikert kell hajkurásznunk ahelyett, hogy az elégedett, kiteljesedett, energikus élet elérésre törekednénk. (Ezzel kapcsolatos gondolataimról egy podcast adásban is fogok beszélni. Nagyon fontos téma, én is csak nem rég kezdtem megérteni a tudományos oldalát ennek.)

Ami miatt kötelességem ezt nektek megmutatni és bizonyítani létjogosultságát:

Mert a PP a reális élet pszichológiája. Amiben helye van a csapásoknak, a kihívásoknak, negatív gondolatoknak, érzéseknek. Ha nem lennének negatív érzéseink, ha nem reagálna a testünk ennyire intenzíven a negatív gondolatokra, érzésekre (félelem, fájdalom, frusztráció, aggodalom), akkor már nem élnénk. Nem futottunk volna el a mamut elől.

A negatív érzéseknek mai napig esszenciális szerepük van életünkben. Riadóztatnak, megóvnak minket vagy változásra késztetnek. Az egészséges emberi működéshez igenis szükség van a negatív érzelmekre, azok tudatosítására, megélésére.

És még miért?

  • Mert a PP amellett, hogy sosem tagadta a negatív érzések fontosságát, többszörösen megismétel kutatásokra alapozva megmutatja azt, hogy ebben a bonyolult, bizonytalan, kétértelmű világban mégis hogy maradjunk talpon. Mi kell ahhoz, hogy tartósan egészségesek és „ép eszűek” maradjunk, sőt még sikeresek, energikusak is, valamint elégedettek életünkkel?
  • Mert, amit már nagyon sok, spirituálisan nyitott ember megtapasztalt, hogy mennyire jó érzés például a reggelt hálaadással kezdeni, vagy mekkora érték a meditáció (például Barbara Fredrickson Loving kindness meditációja), azt végre végre végre tudományos kutatások, számadatok is bizonyítják. 20 éve (amióta ez a tudományág fejlődik) végre nem csak megfoghatatlanul érezzük, hogy mi a jó nekünk, hanem a tudomány is alátámasztja.
  • Mert a PP gyakorlatban alkalmazható eszköztára nem csak az egyén számára nyújt ad megoldásokat, hanem az egészségügy, oktatás vagy üzleti élet számára is. Így több oldalról is lehetőségünk van már életünket pozitív irányba befolyásolni. Ennek csak az feltétele, hogy egyre több ember, vezető, orvos, tanár jöjjön rá arra, hogy itt a bölcsek köve, csak használni kell.
  • Mert túl nagy elvárás magunk felé az, hogy boldognak és sikeresnek KELL lennünk.  Egyáltalán kinek mit jelent ez a két fogalom? Érezhetjük azt, hogy boldognak és sikeresnek lenni nem könnyű. Viszont büszkének, hálásnak, elégedettnek lenni, örülni, derűsnek és vidámnak lenni az! Azért kell a Pozitív Pszichológiát végre mindenkinek megmutatnom, hogy megismerhessük, a tudomány szerint mi a boldogság. A számok pedig nem hazudnak 😉

 

Ezek jutottak most hirtelen eszembe, örülök, hogy ki tudtam írni magamból. Az én életem másból sem áll, minthogy a PP felfedezéseit megismerjem, gyakorlatba ültessem, kipróbáljam és tanítsam, ami bevált.

Hiszem azt, hogy ez a tudás mindenkié. Szeretném a tévhiteket eloszlatni, de nem úgy, hogy magyarázok és bizonygatok írásban, szóban, hanem úgy, hogy MEGMUTATOM NEKED, hogyan működik a való életben. Erről fog szólni az Élhetsz máskéPP programom is.

Iratkozz fel a hasznos tartalmakért!

Értesülj a legfrissebb tartalmakról e-mailben!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

A Feliratkozom gomb megnyomásával nyilatkozom, hogy elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Nyilatkozatot!

További tartalmak böngészése:

Blog

“Az emberek nem döntenek a jövőjükről, hanem a szokásaikról döntenek, és az dönti el a jövőt.”

Most, hogy könyvet írok, elkezdtem átlapozni a naplómat és korábbi feljegyzéseimet. Szembe jöttek velem régi gondolataim, félelmeimet, problémáim.
Ezzel kapcsolatban támadt az az ötletem, hogy kifejtsem nektek, hogy a nagy változások nem egyik napról a másik napra történnek. Azokhoz valódi elhatározásra, cselekvés és kitartásra van szükség. Erről szól ez a posztom.

Hozzászólások